hakon-sataoen-qyfco1nfMtg-unsplash

Изкуството на парите: разбиране, отношение, енергия

Photo by Håkon Sataøen on Unsplash

Стюард Уайлд (1946 – 2013) е английски писател, известен с творбите си в областта на ню ейдж течението за развиване  на пълния  човешки потенциал. Смятан за икона в областта на метафизиката, лично е обучавал и е повлиял на големи имена като Дийпак Чопра, д-р Уейн Дайър и Луиз Хей. В своите 18 книги отделя основно място на разбирането и отношението към парите и богатството. В тази статия ще резюмираме петте стъпки, които според Стюард Уайлд ще ни помогнат да се живеем пълноценно и в охолство.

„Изобилието никога няма да бъде фактор за това колко пари имаме. То винаги е фактор за това как се чувстваме по отношение на парите, които имаме .“

1. Позитивно отношение към парите

В общия случай сме обременени от негативни разбирания за парите – „Богатите са мошеници“, „Богат се става само с далавери“, „Богатите хора не са добри“ и т.н. Истината е, че чрез подобен вътрешен диалог се самосаботираме по пътя към богатството. Ако непрекъснато подхранваме егото си с отрицателни мисли за хората с пари, на подсъзнателно ниво то никога няма да се стреми към богатството, защото дълбоко в себе си никой не мечтае да бъде измамник, лош човек или далавераджия. Трябва да се освободим от подобни мисли и да приемем, че има множество добри, щедри, честни богати хора и че можем да станем един от тях.

2. Усещане за изобилие

Ако погледнем природата, ще открием изобилие във всички нейни проявления. Затова е удивително как хората приемат бедността, недоимъка и трудностите на живота като нещо естествено. Разликата между богатите и бедните се корени най-вече в тяхното възприятие за околния свят. Благодарността за това кои сме, къде живеем и с какво разполагаме ще донесе усещането за изобилие и в нашия собствен живот. Ще настрои съзнанието ни така, че да се чувстваме добре и готови да получаваме още и още. Упражнявайте  се всеки ден да забелязвате изобилието и да му се радвате – било то в красотата на природата, в качеството на продуктите или услугите, които харесвате, в дестинациите за мечтани пътешествия…

3. Приемане, че заслужаваме

Понякога от малки чуваме фразите: „Не заслужаваш“, „Не си достатъчно добър“, „Виж другите деца“. С течение на времето у нас се заражда подсъзнателното разбиране, че наистина не сме достатъчно добри и не заслужаваме да сме богати. Случвало ли ви се е да ви почерпят и вие да отказвате; да ви подаряват нещо, което да отклонявате? Чрез тези свои действия излъчвате енергия, която показва, че нямате нужда от повече. Една  от основните нагласи, които трябва да подхраните у себе си, е, че заслужавате всичко, което животът ви предлага, и очаквате с отворени обятия следващите му дарове. Не отминавайте късмета си, посягайте да се почерпите и не отклонявайте възможностите да изкарате пари. Подавайте сигнали, че искате още и още и сте готови да получавате.

4. Заплащане за труда ни

Често се случва да правим услуги, да свършим нещо допълнително в работата или да отменим някой колега просто така. Ако развивате собствен бизнес, може би сте правили отстъпки, без дори клиентите ви да са ги поискали, а може би дори сте предложили нещо безплатно. Тези действия имат връзка със самочувствието ни. Необходимо е да фокусираме енергията си така, че да се чувстваме добре, когато таксуваме. Да бъдем убедени, че заслужаваме всяка стотинка и никоя минута от времето ни не е раздадена даром (ако не сме го възнамерявали). Не бива да приемаме, че светът също като нас няма пари или че не му достигат. Напротив – ще останете изненадани колко много имат другите хора, стига да им позволите да ви платят. Изграждайте самочувствието си и го отстоявайте, така че да получавате заплащане за всяка частица енергия, която влагате в работата си.

5. Приемане печеленето насериозно

Можем да мислим, мечтаем и да си представяме много варианти за забогатяване. Истина е една – трябва да направим нещо. Концентрирайте енергията и усилията си в стъпки, които разбирате; в неща, за които знаете, че са печеливши. Избягвайте несигурните сделки. Разменяте енергията си за пари, така че не може да я разпилявате безсмислено. Поемете отговорност за своите действия, обмислете ги и предприемайте малки, но сигурни стъпки към целта. Дръжте сметките си под контрол, оценявайте всеки проект от гледна точка на печалбата и мислете как да я увеличите възможно най-много.

Като убеден последовател на ученията за силата на личната енергия и влиянието ѝ върху околния свят, Стюард Уайлд предлага интересна смесица от практически и духовни стъпки за постигане на личното богатство. В основата им обаче се коренят двете идеи – да усещаме, живеем и излъчваме към света изобилие и с отворени обятия да получаваме още и още; да се концентрираме върху натрупване на собствената си енергия и да я влагаме в действия, които ще ни донесат приходи и печалба.

Надявамe се, че тази статия ви беше полезна. Ако желаете да създадем, преведем или адаптираме тема или текст от ваш любим ментор на български език, изпратете ни предложението си на grow@brainfoza.com.


Етикети:, , , , , ,
Предходна статия Следваща статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *