photo-1507373318898-766a0e260b51

Какви качества трябва да притежават истинските лидери и защо имаме толкова голяма нужда от тях точно сега

Във всяка епоха от историята на човечеството е имало изявени лидери. В наши дни обаче нуждата от лидери като че ли е най-голяма, смята писателят Питър Сейдж. 

Светът е станал много по-комплексен, краткосрочните решения на недалновидните управляващи тласкат света към хаос и във всяка сфера сякаш има нужда от нова сила, от нов поглед, от нов лидер, който да зададе дългосрочната посока. 

Но какво всъщност е лидерът? В речника определението е “някой който води, който има способност да взима решения”. И друго – лидер е човек, който има много последователи. 

Автентичното определение на думата лидер според Питър Сейдж обаче е “човек, който може да създаде лидери”. Вдъхновител с достатъчно качества да овладее хаоса около себе си и да научи и другите да го правят така, че всички ние като общество да имаме по-добър живот. 

Истинският лидер не се страхува от хаоса, защото знае, че е неизбежен. Той го очаква и знае как да го канализира. 

Лидерство е и способността да водиш собствения си живот в посоката, в която искаш, да ръководиш отношенията си с хората по начин, който те удовлетворява. 

Кои са основните качества на лидерите? Какви ценности изповядват, които ги отличават от останалите и действат като катализатор за развитие на лидерските качества във всеки от нас?

Това са ясно определените лидерски ценности, доказали устойчивостта си в трудности и предизвикателни моменти. 

Смелост да се изправиш срещу масата

Да кажеш “не” на насилника в училище, се изисква смелост. Да кажеш “не” на ограничаването на свободата в страната си и да поведеш народа си, изисква смелост. Да загърбиш “сигурната” си работа и да се впуснеш в сбъдване на мечтите си, изисква смелост. Истинските лидери не се страхуват от промяната на статутковото, а я предизвикват да се случи. 

Упоритост

Тя идва веднага след смелостта, защото е гаранцията за успешен край на започнатото. Ако си смел да стартираш, но не си упорит да прескочиш първите трудности, няма как да си истински лидер. 

Интегритет

В синонимния речник на български срещу тази дума стоят честност и цялостност. Интегритет е стремежа да живееш според принципите си, да държиш на думата си и да си това, за което се представяш. 

Вяра

Всеки лидер се сблъсква с неизвеността. Всеки човек  я среща. Но вярата е тази, която ни помага да продължавам напред, уповавайки се на по-висшата сила, която ни насочва в правилната посока. 

Принос

Ако водиш себе си или другите единственото към собствената си изгода без да мислиш с какво можеш да си полезен на другите, никога няма да имаш качествата и съдбата на истински лидер. 

Присъствие

Енергията, начинът, по който общуваш с хората и дали успяваш да ги завладееш. Умението да накараш събеседника си да се почувства най-важният в света – той, а не ти. 

Любов 

Не става дума да искаш да прегърнеш всички, а истински да приемаш хората и себе си такива, каквито са. 

Това са качествата на истинския лидер според Питър Сейдж – мотиватор, писател, сериен предприемач и вдъхновител на лидери. 

Автор: Велина Томова

Статията е публикувана за първи път в Linked In

Етикети:,
Предходна статия Следваща статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *